
תיקון 22 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998 בנושא – חיות שירות

מהי חיית שירות?
מלחמת חרבות ברזל הוסיפה הרבה אנשים עם מוגבלות, עוד מוקדם לומר כמה. חלק מהם יעזרו בחיות שירות. לאור הגידול המשמעותי הצפוי במספר חיות השירות ובהמשך לתיקון 22 שיכנס לתוקף בקרוב, חשוב להכיר את הנושא.
על פי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות) משנת 2013 חיית שירות הינה "חיה אשר אולפה באופן פרטני לבצע משימות בעבור אדם עם מוגבלות, כגון: כלב נחייה, כלב סימון (hearing dog) שאולף להתריע על השמעת צלילים לאנשים עם מוגבלות שמיעה, כלב שאולף לסייע לאנשים בספקטרום האוטיסטי או חיה אחרת אשר אולפה לספק הגנה אישית או לבצע פעולות חילוץ של אנשים עם מוגבלות או לבצע פעולות סיוע יומיומיות בעבורם".
בתיקון 22 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות הוסיפו הגדרה אחרת – חיה מהסוג המפורט בתוספת השביעית, שמרכז הכשרה הנפיק לגביה תעודת חיית סיוע.
חיות שירות בישראל הן כרגע רק כלבים המאולפים למשימות מסוימות המפורטות בתוספת השביעית לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות:
- כלב סימון לאנשים עם מוגבלות שמיעה
- כלב סיוע לאנשים עם מוגבלות פיזית בניידות או בתנועה
- כלב התרעה רפואי לאנשים עם סוכרת, אפילפסיה, קרישיות יתר, אלרגיות מסכנות חיים או מחלה הגורמת להתקפי עילפון או פרכוס בלתי נשלטים
- כלב סיוע לצרכים תפקודיים הנובעים מהמוגבלות לאנשים עם מוגבלות התפתחותית, תקשורתית, קוגניטיבית-נוירופסיכולוגית או נפשית, כולל הפרעה בתר-חבלתית (PTSD)
כלב נחייה נחשב חיית שירות, אך מבחינת חקיקה הוא מופיע בחוק איסור הפליית אנשים עם עיוורון שקדם לחקיקת הנגישות ולכן לא מופיע כאן.
תהליך ההכשרה
תהליך ההכשרה של חיית שירות כולל אילוף של החיה לבצע שירות, אומנה של החיה ואילוף פרטני להתאמת החיה לאדם עם המוגבלות וסביבתו. בסיום התהליך יתבצע מבחן כשירות במרחב הציבורי. מרכז ההכשרה וההדרכה וארגון הגג יצטרכו להיות מוכרים על ידי שר הרווחה. כעת מוכרים שלושה ארגונים: ארגון כלבי השירות (ישראלי), ADI – Assistance Dogs International Inc., M.S.D.I, ארגוני הגג קובעים את אמות המידה ומאשרים את מרכזי ההכשרה וההדרכה (כולל מעקב אחר פעילותם). הם אינם מכשירים חיות שירות בעצמם.
כרגע אין מרכזי הכשרה והדרכה מוכרים אבל ישנם מרכזים בתהליך. ניתן לתת הכרה זמנית לתקופה שלא תעלה על חמש שנים למרכז הכשרה והדרכה שהגיש בקשה לחברות בארגון גג תוך שנתיים מיום האישור הזמני. מרכז כזה לא יוכל לבצע מבחן כשירות או לתת תעודה.

תעודת כלב סיוע
על פי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (תעודת חיית סיוע) הדרישות מהתעודה הן:
- תעודה פיזית מחומר קשיח
- צבע לבן עם כיתוב בשחור
- כיתוב "תעודת כלב סיוע – "Assistance Dog Certificate"
- שם מרכז ההדרכה וההכשרה המוכר שבו הוכשר הכלב
- צילום פנים חזיתי של הכלב
- צילום פנים חזיתי של האדם שלו הותאם הכלב
- פרטי האדם והכלב – שם האדם, מספר תעודת זהות, שם הכלב, מספר שבב, תאריך פקיעת תוקף אם ישנו
- הסבר על חיית שירות בנוסח קבוע ופרטי מרכז ההכשרה
התעודה מונפקת לכלב אחרי תהליך הכשרה ומבחן כשירות במרחב הציבורי. נשיאת תעודה תהיה חובה החל מ-1/7/2025. עד אז ניתן להציג תעודה מחו"ל או מסמך מטעם הגוף המאלף שמסביר מי הגוף המאלף ומה הוכשרה החייה לעשות.

סימון כלב סיוע
על פי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (אופן הסימון של חיית סיוע), יש לסמן רק כלב סיוע או כלב בהכשרה על ידי אפודה. האפודה של כלב סיוע תהיה כחולה עם כיתוב בלבן "כלב סיוע" ושם מרכז ההכשרה שנתן לו תעודה. האפודה של כלב סיוע בהכשרה תהיה שחורה עם כיתוב בלבן "כלב סיוע בהכשרה" ושם מרכז ההכשרה בו אומן הכלב או הודרך המטפל בכלב.
מתי מותר לא להכניס כלב שירות?
במערכת הבריאות ישנם מספר מקומות שנאסרה אליהם הכניסה לכלבי שירות כגון חדרי ניתוח, מרפאות ומחלקות אונקולוגיות, טיפול נמרץ, פגיה.
ישנם מקומות בודדים בהם אסורה כניסת כלבים (כולל חיות שירות) על פי חוק, למשל לאתר עין גדי של רשות הטבע והגנים שם הכנסת כלבים מסכנת את בטיחות המטיילים.
במקומות אלו יש חובה לדאוג למתקן הולם לשהיית חיית השירות. אין חובה לטפל בה ולדאוג לצרכיה לכן רצוי שהאדם עם המוגבלות ישאיר לכלב אוכל ומים.
בכל שאר המקומות ישנה חובה להכניס כלבי נחייה וכלבי שירות (כולל באימון).
פעילות השדולה "אחי ורעי" ופעילות עמותת נגישות ישראל ומול משרדי הממשלה בכנסת:
החודש התקיימה פגישת שדולה בכנסת להעלאת המודעות לכלבי סיוע להלומי קרב ואנשים עם פוסט טראומה מסיבות אחרות.
בגלל פערי ידע בציבור מתי ואיך לאפשר כניסה למרחב הציבורי של כלבי שירות הוחלט לקדם קמפיינים פרסומיים והדרכות לציבור, במיוחד במסעדות, אוטובוסים ומרחבים ציבוריים נוספים.
בין המסקנות הועלו מספר רעיונות חשובים לשיפור:
- קידום חובה בעסקים להניח מדבקה המורה על הכנסת כלב סיוע
- הקצאת מקומות ייחודיים במסעדות ומרחבים ציבוריים לאנשים עם כלב סיוע
- חיוב הדרכות בארגונים ממשלתיים וציבוריים על ההבנה וההכרה בכלבי סיוע, במסגרת הדרכות שירות נגיש
- הסברה לציבור הרחב
אנחנו בעמותת נגישות ישראל חושבים שיש מקום לצעדים נוספים, למשל:
- סימון מקומות באזורי המתנה
- סימון מקומות במוסדות ספורט ותרבות
- הקצאת אזורים במרחב הציבורי לעשיית צרכים
- הקצאת מקומות בתחבורה הציבורית
מחלקות הייעוץ, הנגשת מידע והדרכה של נגישות ישראל לרשותכם לייעוץ והדרכה להנגשת השרות בארגונכם. צרו איתנו קשר לתיאום, המלצות וקבלת רעיונות נוספים להתאמת חבילה המשרתת מטרות עסקיות וחברתיות.
ניתן ליצור עימנו קשר בכל שאלה – במייל: racazim@aisrael.org